Teori "Black Hole" | Ustaz Auni Mohamed

0
0
 
Comments
Muhd Azimman
Muhd Azimman - Day ago
takde yang sini Nak komen atau bincang pasal blackhole ker?
Raziq Syah
Raziq Syah - 2 days ago
Bagus ustaz ni.. ilmu science di jadi kan contoh untuk islamiah.. so tk boring..
Baca Komen
Baca Komen - 4 days ago
Semua tolong doakan aku nak ambik master in physic,semoga success utk islam ,amin
Raziq Syah
Raziq Syah - 2 days ago
Bro sambung kan mana
Abdul Basyir Mohd Dahalan
Saya Adalah penyelidik bebas system suis random automatic.tp org Malaysian xtau org mcm saya wujud.saya ambil msa 15 thn kaji transistor..istri saya mengandungkan ank kids Baru Allah bri hidayah.alhmdulliah akhirnya kajian saya berkati guna teknik trbalik transistor dgn kaedah negative resistant.buku kajian saya telah dibukukan dn akan diserahkn kpd university.pada Umur 41 saya terfikir.Allah bg akal jd kt gna sebaik mgkin.
Abdul Basyir Mohd Dahalan
Skrg saya selalu tgk video uzrtaz Auni.ini smua anugerah Allah utk kta smua.smoga uzrtaz sihat dpt trust bri ceramah.amin.
Abdul Basyir Mohd Dahalan
Saya prnah ads buku stephen Hawking.dia ckp langit mcm doughnut.tp dh lpa.bestnya penerangan uzrtaz Auni.
Mizi Angler
Mizi Angler - 7 days ago
*Alhamdulillah*
Fadzil Atan
Fadzil Atan - 11 days ago
Ceramah macam ni yang saya carik
anak Papua barat
anak Papua barat - 12 days ago
😍🇵🇸😍
francisong tk
francisong tk - 14 days ago
Memang ustaz bagi keterangan yang terbaik untuk merasa Islam yang paling indah.
mr Blackyakuza
mr Blackyakuza - 16 days ago
ceramah u3tad auni mmg power...spe yg suke...sila "Like"
mr Blackyakuza
mr Blackyakuza - 16 days ago
stiap sebutan u3tad auni ckup j3las menarik xjemu bila kita dgr stiap ptah perkataanya penuh dgn ilmu secara ilmiah teori sains ckup padat dan paduuu
safwan mosas
safwan mosas - 26 days ago
Interstellar..perbezaan masa bumi dan galaksi...memang jauh beza Cooper dan anaknya Murphy yang dah tua...even dalam satu galaksi yang sama kita dpt lihat Romily sudah tua 20 tahun, walhal, Cooper & Amelia baru kembali dari planet lain masih muda dan meninggalkan hanya beberapa jam sahaja.. bagaimana wujudnya hubungan universe dengan bumi iaitu buku2 berterabur yang disangka hantu oleh Murphy dan jam Cooper yang rosak masa Cooper terperangkap kat ruang 5 dimensi dan cuba berhubung dengan Murphy melalui jam Cooper yang rosak tu
amer me
amer me - 26 days ago
aku pernah terbaca translate dlm ayat al-quran "kami menciptakan langit dan bumi dalam 6 masa"
"ingat la kamu bahawa langit dan bumi itu dahulunya adalah bercantum"
yg ni kalau x silap aku.. "dahulunya seperti asap dan kami pisahkan....
"kami ciptakn bintang2 sebagai satu tanda bagi orang yang berfikir"
"perkara itu mudah bginya (Allah).
ada xberkaitan dgn black hole .big bang? sekadar bertanya ilmu..kalau ada silap ayat tu tolong betul kn🤗🤗
Jatul Naim
Jatul Naim - 29 days ago
Saintis selipar
Isa Han
Isa Han - Month ago
Nak tnya klau kat bumi je ad bnda hdup. Kenapa tuhan ciptakan alam semesta yg tiada penghujung dan still xpt diexplore oleh manusia. Sedangkan ini sudah akhir zaman mengikut islam dan sudah nak dhancurkan kesemuanya skli?
Raziq Syah
Raziq Syah - 2 days ago
Bang anda pasti? Yg tiada kehidup? Rahsia allah swt tu...kita tak tau sebab musabab..nanti di akhiran allah akan ungkapkan nya untuk kita insyaallah
Isa Han
Isa Han - Month ago
Sekurang kurangnya diorang kaji psl smua bnda tu. Bknnya ambik teori org pastu bodoh2
Sam 93
Sam 93 - Month ago
Bila masa Stephen Hawking kata black hole first before the big bang??? Tunjuk sikit citation mana kau dapat? Main cakap je orang bangang, kau ustaz ke tak?
Zamri Shafie
Zamri Shafie - Month ago
Alhamdulillah clear..hanya ust. Auni yang boleh explain kaitan universe dgn al quran..
Omar Khan
Omar Khan - Month ago
May Allah's blessing with you always Ustaz Auni.. You are different.. an eye opener..
selamah ibrahim
selamah ibrahim - Month ago
Paling hampeh dia org cakap dlm black hole ada alien😂😂
selamah ibrahim
selamah ibrahim - Month ago
Video ni memang bagus dan ustaz auni memang terbaik!
muhammad yusuf
muhammad yusuf - Month ago
Kita kena berhati2 dengar kuliah camni. Kena ambil rujukan asal tanya mereka yg benar2 ahli dlm sains, jgn sampai dia petik 1-2 ayat suci mengabui mata.. wallahu alam
borotno oyo
borotno oyo - Month ago
itu la perangkap dajal...dia nk manusia mahir kaji sejarah sains bahasa...menindakkan kewujudan tuhan...blackhole ka big bang ka radias ka..smua tu teori palsu...bukan tujuan sebagai manusia nak kaji kuasa tuhan...tambah2 lg akhir zaman ni...bumi datar...galaksi mgembang...pls la...bintang tu dr zaman dlu lg sebagai penunjuk arah...x pernah berubah corak pun...masih lg percaya teori2 merapu nasa?
borotno oyo
borotno oyo - 2 days ago
@Raziq Syah haahha
Raziq Syah
Raziq Syah - 2 days ago
Bintang..tpi yg di katakan berubah tu galaxy
Tin Suciatin
Tin Suciatin - Month ago
My idola, sht slalu ya ustadz salam dr indonesia
Mohamad Faeez
Mohamad Faeez - Month ago
Assalamualaikum . Teori konspirasi wtc 911 ustaz auni ada buat talk ke belum ? Kalau sudah yg mana ye ? Terima kasih
Luke Skywalker
Luke Skywalker - Month ago
Tapi UAI ckp Big Bang itu tipu?
Kirito apik
Kirito apik - Month ago
Mungkin ramai yang xboleh terime
Tp kebanyakkan apa yg ustaz auni ceramah berdasarkan konspirasi.
Ia bukan fitnah, dan bukan juga salah. Ia perkara2 yang belum soheh... Yg belum tentu perkara itu benar atau salah.
Contoh isu HARP.. Yg kononnya mampu menukar cuaca dunia... Perkara itu konspirasi yg dh lame... HARP sendiri bukak tempat dia untuk dilawat oleh org awam..
Isu polis evo juga rasenye dtg daripada sini..
Pada sy, sy lebih suka ustaz azhar idrus kerana dia tidak akan berkata perkara2 yg belum pasti...
Penegasan .. Setiap kata2 ustaz auni bukanlah fitnah atau salah... Cuma ada sesetengah perkara itu adlah teori konspirasi yg belum sohih.. Dengan kate lain kita hanya dengar ura2 tp kita sendiri xtahu betul ke x
Asrizal Asril
Asrizal Asril - 6 days ago
@Kirito apik serius x minat dgn segala teori konspirasi ini..buatkan kita jadi paranoid dan malas untuk berjaya dalam kehidupan sebab telah dibrainwash..nak berjaya dan hebat kena buat deal dengan dajjal..wht..orang itu penat kot work hard dan tempuh berbagai cabaran serta x mengenal erti putus asa untuk dapat kejayaan..datang geng2 konspirasi ni senang cakap dia dah jual soul kt dajjal..adeh..
Asrizal Asril
Asrizal Asril - 6 days ago
@Senja Merah_360 kalau ko yakin harp boleh buat gempa bumi, hujan atau taufan..ko dah boleh dikategorikan sebagai menyukutukan Allah..syirik kepada Allah..yang boleh kawal cuaca dan buat semua benda itu hnya Allah sahaja..rosak akidah wei kalau main percaya je..
Kirito apik
Kirito apik - Month ago
@Senja Merah_360 tkpe dah biase da berdebat dengan org yg awal2 je belagam tahu😅 akhir2 jadi ahli syurga... Fakta kelaut, putar belit je banyak.... Isu senang je ustaz auni banyak bercakap tentang konspirasi yg belum tentu soheh... Tp anda tidak dapat menyediakan bukti kerana yg ada hanyalah konspirasi😂.... Aq da banyak dengar ceramah ustaz auni... Ada yg betul, ada jugam yg meragukan.... Status ustaz bukan penentu dia malaikat yg serba betul... Sbb tu dengar boleh, tp hadan blk... Tg baik ambik, yg xbaik tinggalkan... Bukanye kerana status ustaz terus anggap dia 100% betul
Senja Merah_360
Senja Merah_360 - Month ago
@Kirito apik hahahah.. Ye lah wahai org yg sentiasa betul...sila ambil menang tu.. 😊.. X guna debat org bodoh sombong.. Kikiki..dh jahil tetap jahil.. Ok lah.. Terima kasih label sy taksub.. Sekurangnya setiap isu sy cari semua sumber bukan satu.. Ok lah org serba tahu dan sentiasa betul.. Semoga dimurahkan rezeki..
Kirito apik
Kirito apik - Month ago
@Senja Merah_360 isu dia sini dari awal2 lagi aku ckp ustaz auni bercakap tentang perkara2 yg belum pasti... Siapakah yg bodoh sombong sebenarnye😂... Aq da bg contoh2... Isu HARP yg paling nyata yela sbb hang xbleh trime kan.... Aku tau komen sterusnye nnt sebut lg sal polis evo🤣🤣 sbb xkn dpt komplen sal ni
Raudah 8876
Raudah 8876 - Month ago
andai ustaz ni mati tanpa sbb, aku rasa kita dah tau sbbnya.
Cactus Y
Cactus Y - Month ago
Aku still tak paham pasal, Black Hole ke Black Holes.
Singular ke Plural?
Cactus Y
Cactus Y - Month ago
12:03 Siapa sorang lain tu Ustaz? Mohon pencerahan sbb nak buat research sikit
Haziq Hilmi
Haziq Hilmi - Month ago
Assalamualaikum ustaz. Saya puji ustaz untuk cuba terangkan tentang theory of relativity tapi saya ada buat kajian. Kalau kita begerak 30-40 km/h masa kita tak bergerak lagi perlahan. Sama juga kalau kita bergerak 200+ km/h masa kita bukan makin laju. Tu cuma persepsi kita dengan benda kat luar kereta.
Maksud sebenar theory of relativity ni akan lebih senang nampak kalau bergerak menghampiri kelajuan cahaya. Ini ada kaitan dengan hubungan antara ruang dan masa.
Terima kasih ustaz. Saya suka tengok ceramah ustaz, cuma saya minta tolong buat research lebih mendalam dalam topik sebelum bercakap tentang topik tersebut.
Terima kasih :)
Fathurrahman Zullkifli
Tengok vid ni phm mcm mana velocity affect time ruvideos.org/-O8lBIcHre0-video.html
hakimi mastor
hakimi mastor - Month ago
Betul tu, kalau boleh kita seblum terima or sebarkan kaji sedetailsnya
zuzu k
zuzu k - Month ago
bila tengok video ni sedihnye aku.. aku rasa ilmu yg aku ada sekarang ni ibarat biji sawi malah lagi kecik dari biji sawi mungkin :'(
amarsyah aden
amarsyah aden - Month ago
MasyAllah Tabarakallah
Subhanallah Alhamdulillah Allahuakbar Allahuakbar Allahuakbar
Amen Stal
Amen Stal - Month ago
'BLACK HOLE' pun adalah ciptaan yg ada titik permulaannya !
Zaherra Ramli
Zaherra Ramli - Month ago
Hebat ilmunya, jiwa berani dan lantang kerana benar. Moga Allah sentiasa lindungi ustaz auni.
Ustaz, ustaz makan buku ke?
shadow lite
shadow lite - Month ago
Ustaz auni=ibnu batuta versi malaysia .. Penyampaian ustaz Dari awal smpai akhir .. Smua masuk ..
M Hafiz
M Hafiz - Month ago
MasyaAllah ini video baru, semangattt admin, saya dari INDONESIA menantikan video dari ustadz Auni Muhammad😍
Skull Monster
Skull Monster - Month ago
Mmg bnyk ilmu ustaz Auni Ni......
ApekxPredator
ApekxPredator - Month ago
Tapi yg dorang dah ckp dorang jumpa blackhole dgn siap ada gambar tu, boleh caya ka? 🤨
Dr. Nizam Sarkawi
Dr. Nizam Sarkawi - Month ago
Apakah pandangan manusia ttg agama samawi once we discover that we are not alone in this universe?
AlieN
AlieN - Month ago
666 × 2020 = 1776 ✓
A Aron Balake
A Aron Balake - Month ago
Kn bagus kalau org islam sendiri tulis thesis or theory dan terjemahkan secara ilmiah ape yg Allah sebut dlm quran yg bole lawan balik theory hawking drp cakap kosong theory tu bodoh or bangang..
nazrul izzman
nazrul izzman - Month ago
Tlong bagi tips ustaz . Macam nk dapat ilmu yg supreme macam ni...
Mobile Gaming Replay
Mobile Gaming Replay - Month ago
Bila ada masa free banyakkan membaca.. jgn ko tonton drama tv3 plak.. tkpun ko main ml atau pubg
Liza Ramli
Liza Ramli - Month ago
Jgan skip ads.. support channel ni
Amirul Azzam
Amirul Azzam - Month ago
Jk
Munzir Rafik
Munzir Rafik - Month ago
dua cara merentasi galaxy : 1 time wrap 2: spore manoeuvere
Wan Fakhrul
Wan Fakhrul - Month ago
Kalau apa yang Albert Einstein kata pasal "superior reasoning power" tu korang tak paham2 yang tu maksudnya "Allah". Lebai kronik dah korang ni. Nah ak kasi quote dia.

"My religion consists of a humble admiration of the illimitable superior spirit who reveals himself in the slight details we are able to perceive with our frail and feeble minds. That deeply emotional conviction of the presence of a superior reasoning power, which is revealed in the incomprehensible universe, forms my idea of God."
Sagittarius A *
Sagittarius A * - Month ago
Does it hurt to be so catastrophically ignorant?
krishna veni
krishna veni - Month ago
First of all, learn about black hole then talk don't simple talk. You all can't appreciate people work,you all always want to talk everything even didn't try to get know what is the true thing, we all appreciate your culture and language, Weh serious la sikit jgn la connect everything. You all taking everything in wrong. The black hole come from the star,which is like "if something exist it's will have the end day" and that creates the black hole, the scientist give her full hardwork,sacrifices, and she give idea to get the image of black hole. Yeah la Like everyone have they own opinion. Which it's can be said like "in one village there will be always have 4 people who will talk in 4 different way. Try to learn and study the true thing then get a content before talk about one topic. Please don't be arrogant.try to respect people.everyone in this world trying there best to archeive something in there's life, there is life and opportunity, even can't support others please don't talk something that hurt others or look them down, everyone have they own abilities.
fitri azinan
fitri azinan - Month ago
ada 1 persoalan yang bermain di fikiran saya ustaz. ada kemungkinan tak yang kelopak bunga mawar itu asalnya dari tempat lain yakni tempat ALLAH menciptanya. lalu ALLAH menghantar mawar merah itu, mungkin dari langit ke 7 atau tmpt ALLAH bersemayam melalui black hole ke 1 ruang angkasa yang kosong(gelap gelita). diatas izinNYA, disebabkan radiasi melalui ruangan black hole itu maka mawar merah itu meletus apabila ia keluar dari lubang black hole di ruangan angkasa yg sedang kita diami sekarang.

mohon pencerahan dan penjelasan.
Faqrul Hakim Hidzir
Faqrul Hakim Hidzir - Month ago
Maaf ustaz ...pada saya matematik yg ditunjukkan semua betul kerana IlmuNya jua..tak ada yg bangang di sisi IlmuNya. Mereka hanya buat kira kiraan yg akhirnya ada penemuan solid. Pasti ada HikmahNya. Sebenarnya .. Theory of Everything ni sudah mencapai makam LA. Iaitu Lam Alif. LA bererti tiada. Perlambangan LA adalah blackhole itu sedang blackhole itu Afa'al Allah jua. Relatif dunia tidak lg boleh diguna pakai.
Secara tak langsung...nafi isbat berlaku disini. 'Tuhan' kristian pun mati di sini kerana 'Tuhan' mereka diimani wujud di 'dunia' sedang Allah Ta'ala adalah Laisa Kamithlihi Syaiun.. Tiada yg serupa dgnnnya Dia yg awal, yg Akhir, yg zahir dan yg batin. Tiada apa di universe ni mampu memberi relatif kepada ZatNya. Maka btullah theory tu. Allah hanya tajalli ZatNya pada Afa'al , Asma' dan SifatNya untuk kita kenali di dunia ini..
Itu sebab Allah nk tunjuk 'Ketunggalannya'.. Stephen Hawking menjadi cerminan kekuasaanNya.. lumpuh satu badan..tapi masih 'hidup' . Oneness. Tp sayangnya hatinya masih buta dan tak terbuka untuk lihat Allah swt ..
Long Kang
Long Kang - Month ago
wow selalu juga ustaz ni buat LAMBANG 666 dengan tangan dia.
LEISA _
LEISA _ - Month ago
Assalam
Mf la. Sy suka sgt2 dgr kuliah ust auni.. ttp ttg black hole ni, sy ada pendapat sendiri.
Kalau ust auni bole komen, bagus jugak..:)
Begini..
Nk kenal alam semesta ni, mudah jer. Kita kena ada guide rule (GR).
GR yg terbaik n ultimate ialah.. GR utk mngenal Sifat 20 ALLAH SWT.
Ada 3 garis panduan/hukum utk mngenal zat ALLAH SWT. Iaitu Hukum Akal, Hukum Syarak n Hukum Adat.
Cth..
1) hukum akal
Manusia dgn teknologinya telah teropong tgk.. ada byk galaksi, ada planet odw home (nibiru), dll
2) hukum syarak
Al Quran
/kitab2 ada sebut..
ada 7-lapis langit..
"kamu manusia bole pergi ke mana sj yg kamu suka, ttp kamu xbole melepasi pintu lngit", dll
3) hukum adat
Setiap perkara mesti mati. Maka setiap yg mati, kena dibuang ke tmptnya @ dibakulsampahkan.
Kalu tidak dibuang, ia akan mengganggu perjalanan hidup bintang2 yg lain, yg masih sihat. Itulah Black Hole!.
Fungsinya menelan bintang2 yg dah expired. Kalau tidak ia akan berlanggar antara satu sama lain.
Itulah logik keberadaan black hole. Dgn adanya, ia mnjamin kesejahteraan hidup yg lain2.
Ampun mf
P2
Awanis Zawani
Awanis Zawani - Month ago
Wow..dapat ilmu lagi..rasa ilmu didada ini masih micro nano, akan ditambah sedikit demi sedikit sampai akhir hayat..p/s, benar2 tak terfikirpun black hole ni sebenarnya vacuum pembersih..hehe ada logiknya terima kasih untuk itu..komen cam ni yang kita nak..ada hikmahnya..
muhd syamil
muhd syamil - Month ago
Korang fact check tak apa yg ustaz ni cakap? Aku rasa lebih separuh dari ceramah ni tak tepat langsung.

1. Sejak bila la pulak saintis barat pakai isra' mikraj sebagai benchmark ni? Isra' mikraj tu dah sah2 lagi laju dari speed of light, melanggar semua teori relativiti dan fizik moden harini. Aku gerenti kalau korang tanya la mana2 saintis takde sorang pun yg percaya isra' mikraj bahkan gunakan ia sebagai asas utk ke angkasa. Btw, utk lepaskan roket ke angkasa takyah pakai relativiti pun, newton law of motion pun boleh dah. Relativiti lebih digunakan utk kelajuan mendekati speed of light, which brings me to the next point-

2. "Teori twin". Ustaz ni ckp pasal twin paradox sebenarnya, satu thought experiment yg einstein buat utk menjelaskan relativiti. Idea ustaz tu dekat2 betul la jugak cuma time dilation berlaku apabila sesuatu tu menghampiri kelajuan cahaya. Kalau takat kita jalan kaki, pastu abang kita naik motor 30km/h takde beza pun, naik la 10 tahun pun takkan kita jadi lagi tua dari abg kita punya. Bila ustaz tu nak kaitkan dgn isra' mikraj, relativiti kata mmg time pada perspektif nabi jadi lebih pelahan sbb dia bergerak laju tapi ada beberapa masalah disini: a) benda yg berjisim takkan boleh capai kelajuan cahaya, apatah lagi lebih laju dari cahaya dan b) badan manusia tak mampu tampung g-force bila bergerak selaju itu. Bagi aku ustaz tu nak kaitkan peristiwa ni dgn sains mmg takleh pakai sbb dua2 bertentangan dgn satu sama lain.

3. Teori expanding universe. Alright aku paling tak tahan bila ustaz ni ckp big bang tu bangang. Encik ustaz, kita ada cosmic microwave background radiation dan hubble red shift sebagai bukti berlakunya big bang, apa yg bangangnya? Anda sendiri yg bagi list saintis yg terlibat dlm perkembangan teori ni dari Slipher hingga ke Einstein. Dan teori big bang takde penjelasan utk apa yg terjadi sebelum big bang, saya taktau mana anda dapat cerita radiasi sebelum big bang tu. Boleh bagi sumber tak kita boleh tgk sama2.

4. Hawking's radiation. Orait ustaz ni kena start baca kertas saintifik betul2 sebelum dia masukkan dlm ceramah dia. Betul, hawking kata black hole ada emit radiasi, tapi bukan radiasi yg "mencetuskan" big bang seperti yg ustaz tu cakap. Hawking's radiation tu (in layman terms) menerangkan yg walaupun sifat blackhole ni menyedut sbb graviti dia sangat kuat sampai cahaya pun takleh escape, tp dekat keliling blackhole tu ada keluarkan radiasi yg akan buat ia semakin lemah dan akhirnya hilang. Langsung takde kaitan dgn big bang.


Aku takde masalah bila ustaz ni nak cerita pasal konspirasi, tapi untuk dia cerita pasal sains menggunakan fakta yg tak tepat dan diolah ikut sukati dia bagi aku itu sangatlah membimbangkan, takut orang percaya bulat2 tanpa usul periksa. Aku harap korang double check dulu apa yg ustaz ni cakap, dan check jugak apa yg aku cakap ni. Jgn ghairah sangat nak kaitkan agama dgn sains sampai sanggup putar belit ilmu dan kajian demi puaskan hati sendiri. Kebenaran akan datang tanpa campur tangan manusia
Oganesson Production
Oganesson Production - 23 days ago
Pada yg marah2 sgt dgn komen bro/sis ni..baca lah komen dia dgn hati terbuka bukn dgn perasaan.. Dia dh kata "check juga .." apa yg dia tulis ni Dia juga dh kata "jgn ghairah sgt.." Dia bukn kata jgn campurkan soal sains dan agama. Kalau smua org xtahu betul atau salah..pergi la kaji..amik course sepatutnya di uni.. Mana tahu lpsni dgr teori drpd scientist melayu pula kan? Bukn nk backup sesiapa..tp neutral k
Jutawan Dunia akhirat
Jutawan Dunia akhirat - 29 days ago
Tak tepat kepala hotak kau la.! Ada pulak sains tu bukan drpd cabang agama.. pdhal da terang2 dalam quran di jelaskan tentang alam kejadian dan angkasa.. tujuh lapisan langit, mcm mana terjadinya siang dan malam.. ko jangan terpengaruh sgt dengan sains ko tu sampai agama pun ko tak percaya. Silap2 terbatal iman.!
rebel kl
rebel kl - Month ago
sains dengan al quran selari. Semua kajian sains ada dicerita lama dalam quran. Kalau kaji lagi banyak quran bnyk lgi ilmu melangkaui ilmu sains
Lan Garkemek
Lan Garkemek - Month ago
Mustahil saintis barat tidak mengetahui dan mengkaji kisah sehebat Israk dan Mikraj. Namun, ia bukanlah satu-satunya sumber rujukan dan inspirasi mengenai pengembaraan angkasa lepas. Tetapi, untuk terus menafikannya adalah tidak adil. Mana mungkin saintis ateis memberikan kredit pada Tuhan sedangkan mereka tahu tanpa penglibatan Tuhan, pencarian mereka tiada kesudahannya. Akhirnya, mereka mempersoalkan pula siapa yang menjadikan Tuhan. Jadilah mereka manusia yang tidak waras selama-lamanya.
muhd syamil
muhd syamil - Month ago
@Awanis Zawani saya tak rasa sains tu cabang ilmu agama. Kaedah yg digunakan dlm sains dan agama agak berbeza, so bila dtg orang2 mcm ustaz auni cuba kaitkan sains dan mukjizat dlm konteks yg sama walaupun bertentangan (cth: isra mikraj), dia perlu pusing2 fakta sains demi "masuk" dgn apa yg agama bgtau. Lagi sekali saya cakap, tak salah nak percaya apa benda pun, cuma jangan putar belit fakta je.
Lam Ra Ya Mim Da Alif Soleh Ben Syuaib
Ketika kiamat tiba, matahari dan bulan sujud kepada ALLAH S.W.T dalam bentuk bulatan yang hitam, mereka berkata;
Ya ALLAH, engkau mengetahui ketaatan kami kepada ALLAH di dunia maka jangan ALLAH hukum kami kerana adanya kaum musyrik yang menyembah kami ketika di dunia..
IZRAEL
IZRAEL - Month ago
BISMILLAH.. Tentang apakah mereka saling bertanya-tanya..1 Tentang berita yang besar..2 Yang dalam hal itu mereka berselisih..3 Jangan, kelak mereka akan mengetahui..4 Jangan sekali-kali, kelak mereka akan mengetahui..5
dikaa _
dikaa _ - Month ago
Macam cerita Lucy
kelvin klin
kelvin klin - Month ago
Bani Melayu asyik nk berpolitik je siang dn malam. Tak mau mengkaji. Baca Al Quran khatam 10 kali tapi x paham makna. Sains bagi melayu agenda Zionis sedangkan segala galanya sudah tertulis dlm kitab Al Quran. Ustaz Auni membawa pendekatan yg berbeza dlm memberi ilmu. Teruskan mendidik Melayu yg jahil ni ustaz
org kampung
org kampung - 2 months ago
Saintis2 yg menipu tu sedang ketawa terbahak2 sebab ramai yg mudah percaya setiap teori2 yg direka2 tu
Xda Ford
Xda Ford - Month ago
@majid haroun kau islam ker
rasyadan sedanfx
rasyadan sedanfx - 2 months ago
Bab angkasa lepas ni sy xsetuju. Ilmu angkasa lepas tu dr mat salleh tu semuanya tipu. Xde benda yg boleh melepasi langit, sb ada kubus. Mat salleh kata hidden pasal kubus ni sb nk menunjukkan tuhan x wujud. Cer tanya tok guru yg mata hati nya hidup , khususnya dari makrifat
Azri H. A. Rosli
Azri H. A. Rosli - Month ago
Salam Saudara Rasyadan. Saya hormati pandangan saudara. Tetapi ingin saya kongsi pengetahuan saya yang cetek ni. 1. Ilmu 'mat salleh' itu datang juga drpd ilmu2 astronomi dari zaman kegemilangan islam juga yg telah dikaji dan diterjemah. Ilmu tidak had kepada sesuatu kaum, ilmu ni mcm udara, siapa2 pun boleh gunakan dan kaji kesahihan. Tak boleh nak tipu, melainkan jika cetek ilmu. Islam itu syumul, menyeluruh, merangkumi segala yg dilangit, bumi, zarah, sel, manusia, jin dan sebagainya. Ia tidak terhad kepada hukum agama sahaja. Islam itu adalah cara hidup bukan sekadar agama. 2. Ilmu angkasa lepas yg 'mat salleh' kaji ini, semuanya ada kaitan dalam alquran. Tetapi kita tidak mengkaji. Tidak ramai atau tidak ada pakar2 saintis atau astronomi muslim, tidak seperti zaman kegemilangan Islam dulu. Tipu daya yg terbesar 'mat salleh' ini berjaya lakukan apabila mereka berjaya membuat para2 pemikir, ulama, tok guru, ustaz tertumpu kepada isu2 manusia, politik, hukam hakam, rohani dan sebagainya. 3. Para 'mat salleh' ini tidak pernah dapat melepasi langit. Bahkan mereka tahu manusia tidak akan mampu melepasi 'langit' dengan keupayaan akal manusia sendiri kerana akan mengambil masa beratus2 ribu tahun cahaya untuk melepasi galaksi ini sahaja. Yang menariknya, ilmu astronomi 'mat salleh' mengukur jarak dalam bentuk kelajuan cahaya, dimana waktu zaman nabi s.a.w yang serba kurang pengetahuan moden, telah dikaitkan Buraq dengan cahaya. Tema lightyears ni yg sering dikaitkan dgn ilmu 'mat salleh' , ada pernah disentuh dlm alquran secara langsung atau tidak langsung. Ada terlalu banyak lagi yg boleh kongsikan tapi cukup sekadar sini. Alquran itu adalah mukjizat, relevan sehingga akhir zaman. Islam itu menyeluruh, merangkumi semua faktor. Terus kan mencari keredhaan Allah, dan terus kan menjadi Khalifah, ketua, founder di muka bumi ini kerana itulah tujuan manusia dijadikan. Sekadar perkongsian dan pandangan. Wallahua'lam..
TelipatiEvolustions
TelipatiEvolustions - 2 months ago
satu satunya ustaz melayu paling canggih di muka bumi ini..
TelipatiEvolustions
TelipatiEvolustions - Month ago
??
Mohd Shahril
Mohd Shahril - Month ago
@majid haroun ko tu yg cari tak betul, igt zaman Al Quran xde nya proper saintifik theory on creation of universe If we take for example Quran 21:30 “Have those who disbelieved not considered that the heavens and the earth were a joined entity, and We separated them and made from water every living thing? Then will they not believe?” it clearly indicates that the heavens and earth were physically joined and then separated. Also: The Day when We will fold the heaven like the folding of a [written] sheet for the records. As We began the first creation, We will repeat it. [That is] a promise binding upon Us. Indeed, We will do it. 21:104 the separation and folding of the heavens which are are mentioned in these verses are physical.
TelipatiEvolustions
TelipatiEvolustions - 2 months ago
the avengers - the end games
TelipatiEvolustions
TelipatiEvolustions - 2 months ago
haarp programing
TelipatiEvolustions
TelipatiEvolustions - 2 months ago
lagu muse- black hole
Ridz Kimi
Ridz Kimi - 2 months ago
quantum physic
Samad Omar
Samad Omar - 2 months ago
Antara ustaz yang berilmu ...
Luqman Waqiuddin
Luqman Waqiuddin - 2 months ago
Baca tweet zamir mohyedin...
Murniati Amad
Murniati Amad - 2 months ago
Assalamualaikum,salam dari Hong Kong,kalo boleh Tanya buku uztad Ada Tak dijual kat Hong Kong saya minat nak beli ,mohon petunjuk , terima kasih sebelum Dan sesudahnya
Murniati Amad
Murniati Amad - 2 months ago
Terima kasih banyak cik
Abu Khadijah
Abu Khadijah - 2 months ago
Waalaikumusalam call no ni +601110035705
eyefi fi
eyefi fi - 2 months ago
assalamualaikum ustaz..

please buat akademi or kelas2 untuk ajar ilmu2 berkaitan sains dan al quran sebagai pelapis ilmu ini yang jarang saya dengar :) ...

moga ustaz dalam rahmat Allah :)
mamathematic
mamathematic - Month ago
setuju..
Craze Faux
Craze Faux - 2 months ago
Sedihnya banyak fakta diputar belit. Ceramah ustaz Auni memang gampang betul kalau di luar bidang tak payah la nak cakap. Mana tah dia korek fakta-fakta yang jelas salah ni.
Craze Faux
Craze Faux - 2 months ago
@eyefi fi Ada beberapa bahagian. Terutama bahagian teori relativiti. "Makin tinggi masa makin kurang" salah. Aku dah kata dari dulu Ustaz Auni ni selamba bagi ceramah benda luar bidang dia. Dia bukan kuasai bidang sains sangat.
eyefi fi
eyefi fi - 2 months ago
salah kat mana ?
hulubalang kedah
hulubalang kedah - 2 months ago
Hulubalang kedah
twebble
twebble - 2 months ago
Sorry la nak bgtau sikit. Ni bukan nak kecam ustaz tapi nak menerangkan. Ni aku nak ajak korg berfikir dengan ogik dan fakta. Orang belajar sains betul, dia tak cakap macam ustaz ni. Banyak yg boleh dipertikaikan sebab cerita dia banyak guna andaian semata2. Contohnya mcm base utk lancarkan roket. Kenapa perlu nak inspirasi drp Masjidil Aqsa pulak? Logik la bila lancarkan roket, ada daya tujah yg tinggi. Bila ada daya tujah yg tinggi, kena ada tempat yg boleh tahan tujahan tu. Apa ustaz sebut tu hanya andaian kosong semata-mata. Mungkin ada yang tak puas hati bila aku cakap macam ni, tapi aku nak bgtau dari segi org sains berfikir. Tak percaya, banyakkan baca buku macam mana sesuatu idea sains dapat inspirasi. Diorg tak guna andaian, tapi lebih kepada mencari bukti2 yang kukuh. Apa bukti kukuh pelantar roket nak amik inspirasi drp permulaan mikraj di Masjidil Aqsa?
Ni banyak drp sains Google. Mmg ada yang betul, tapi banyak cedok internet je. Bukan drp org yang ahli. Lagi satu dia cerita kaitan israk mikraj dengan masa yang bergerak laju. Ni lg satu andaian kosong. Mmg la buraq bergerak laju tapi takde kaitan dgn benda2 ustaz cerita ni. First sekali org kafir kena percaya Israk Mikraj tu berlaku. Macam mana kita tau diorg percaya? Israk Mikraj ni satu mukjizat yg luar biasa. Takkan la senang2 diorg nak percaya. Kena ingat diorg ni bukan org beriman. Tu satu masalah. Lepas tu kalau diorg percaya pun, diorg ni saintis tau, mesti diorg akan buat kira2. Kenapa takde yang buat kira2 kelajuan buraq dari org kafir ni? Ya. Sebab diorg tak mengkaji pun. Ni lg satu andaian kosong. Lg satu korg sendiri baca komen ni, atau tengok dalam Fb ke. Takde pun saintis atau ahli falak betul yang setuju dengan apa Ustaz Auni cakap. Sebab diorg tau banyak andaian kosong. Yang layan ni pun org yang tak tau pasal sains. Sebab tu senang terpengaruh.
saiful azmi
saiful azmi - 2 months ago
Min 8.25 saat tu mcm cerita Spiderwick Chronicle
Amric Ramli
Amric Ramli - 2 months ago
Sbb tu aku xpercaya dgn 'kebijaksanaan' Stephen Hawking.
Pubzee _
Pubzee _ - 2 months ago
Kenapa? Dia ramal tu memang tak masuk akal ka? Sorry bertanya.
Farid 3700
Farid 3700 - 2 months ago
bagus ustaz. pemakanan yg baik , boleh simpan ilmu yg byk ntuk di kongsi..
Nafisha yat
Nafisha yat - 2 months ago
Aku ingat aku sorang je berfikiran macam ni. Aku selalu kena bahan sebab bercakap pasal black hole ni. Aku berfikir macam ustaz ni.
MNfyz H
MNfyz H - Month ago
Mereka yg bahan tu malas mendengar apatah lagi nk mengkaji 🙂.. kita sama
Din Paragon
Din Paragon - 2 months ago
Tapi apa kaitan teori2 yg ustaz ckp ni dngn peristiwa israk mikraj ?
L
L - 2 months ago
perlu add english caption, srsly blow my mind
Sam
Sam - 2 months ago
Mustahil dapat lihat blackhole. Menggunakan kanta paling changgih didunia pun tak mungkin dapat lihat black hole. Black hole sekadar theory scientist sahaja, selepas mereka ternampak cahaya ditelan di satu spot yg gelap.
Sem Sam
Sem Sam - Month ago
Betul tu
La'rythm Accoustica
La'rythm Accoustica - 2 months ago
Org buat reserch, ko pun tunggang
Rany Ith
Rany Ith - 2 months ago
Well Nasa released the image to the world maa, sure people take it for a ride.. Kekeke..
jax sin
jax sin - 2 months ago
in englisch pls :(
Violet Darlina
Violet Darlina - 2 months ago
Terima kasih admin Abu Khadijah kerana sentiasa upload ceramah-ceramah agama yg sgt bermanfaat...cermaha yg dipaparkan sedikit sebyk memberi pengetahuan kpd individu spt sy yg kesuntukan masa menghadiri kuliah-kuliah di masjid..semoga usaha ini berkekalan dan sentiasa mendpt redha dari-Nya..
Wan Akmar 07
Wan Akmar 07 - 2 months ago
Teruskan mengkaji with open mind...👍
Jacklyn Salleh
Jacklyn Salleh - 2 months ago
Dari pandangan saya ,saya juga banyak research...tapi dari segi bahasa english....memang saya tak nafikan...uztad AUNI ADALAH ORANG TERMAHIR DALAM SEGI UGAMA DAN HAL HAL DUNIA...SALUTATION BUAT USZTAD....SHURGA ADALAH TEMPAT BUAT UZTAD DAN SEMUA KELUARGA UZTAD...YOU A GENIOUS PERSON IN THE WORLD....TOTALLY YOU ON YOUR OWN...YOUR AWESOME UZTAD !!!
Ishaq Hakim
Ishaq Hakim - 2 months ago
Ustaz Auni ada mentor, dan orang itu masih hidup. Cuba lihat video Syeikh Imran Hossein. Boleh abaikan komen saya ini sekiranya anda sukar memahami kuliah yg disampaikan dalam bahasa inggeris.
Jacklyn Salleh
Jacklyn Salleh - 2 months ago
Uztad...i love you...dengan kuasa ALLAH...UZTAD LAH yang paling pintar di dunia dan akhirat......AMIN....!!!
adriana
adriana - 2 months ago
you got NO degree in physics ustaz auni so you better shut up.
sains sentiasa berubah. kenapa suka2 hati2 cakap saintis ni salah, ni salah, where do you know? proof me the equation then i'll believe in you.
adriana
adriana - 2 months ago
@Rany Ith how i wish i can leave earth rather than i live here with ppl like you lmaoz
Rany Ith
Rany Ith - 2 months ago
Proof is u also stuck on earth with this Utz, if u so clever go migrate on Mars.. Kehkehkeh
Roslan Harun
Roslan Harun - 2 months ago
Terbaik ustaz ...
Kaki Anep
Kaki Anep - 2 months ago
Sungguh luar biasa Cara pemikiran ustaz auni. Kita sepatutnya struggle mencari ilmu kerana itu wajib
be like a sunflower
be like a sunflower - 2 months ago
untuk korang yang mantap bahasa inggeris, I highly recommend yall listen to *Shaykh Hamza Yusuf* 🙂Just listen to one of his speech, u can immediately tell he has deep knowledge in so many aspects other than islam too, like science, world history, philosophy, economics and finance, etc.....
Kekadang sampai *rasa berat hati* nak dengar ceramah dia sebab bila dengar je, mesti *terkesan* rasa tanggungjawab m'dalam untuk sampaikan & tegakkan syiar Islam...di luar sana heheh 😉peace💖
Lee Lee
Lee Lee - 6 days ago
orang islam luar negara pandang tinggi sheikh. kat malaysia ustaz dipandang tinggï
Faezma Faez
Faezma Faez - Month ago
thankz for the info and suggestions. jazakAllah
be like a sunflower
be like a sunflower - 2 months ago
@Zaty Izaty : You're welcome~☺️ if you're new to Shaykh Hamza Yusuf's lectures and eager to listen to some of his enlightening and inspiring speeches, but don't know where to start, I'd personally suggest to just randomly listen to any one of his lectures on RUvideos, because hands down they are all mind-blowingly thought-provoking and deeply reflective on life. However, if you want to save some time and start somewhere good immediately with the more shimmering bright gems he's got to offer us, down here I've listed my top 5 favorites from Hamza Yusuf that has personally profoundly changed my understanding and perspective on life, and I hope may any one of these lectures from him also spark some light of knowledge and clarity into your hearts☺️ The list is as follows: *1. The Templeton Prize Ceremony Speech (2017)* In this video Hamza Yusuf was an honored guest at the Templeton Foundation ceremony and he gave a thought-provoking speech on why philosophers back in time were also scientists as their pursuits for the meaning of life were scientific pursuits of their time, among many others. Very intellectually stimulating and enlightening. *2. The Crisis of Knowledge* (Very deeply reflective lecture for muslims first and foremost, to listen to and be reminded of why education that instills islamic virtuous values is important in today's world. Yes our brain needs food for thought. But our souls do too. But today's education leaves out the spiritual, and only pursues the material. Mass producing numb, soulless millennials, not realizing their true purpose in life.) *3. The 17 Benefits of Tribulations* (I learnt till this day about the powerful importance of a child's upbringing being surrounded with maternal love and why the culture in western countries are as they are today.) He touches on a lot of topics in this lecture. Very powerful, very impactful. *4. The Dangers of Heedlessness* I loved this video. He gives us the reality of the fact that people today are sleep-walking, from either luxurious lives or through the everyday pursuits of materialistic lives. A very WOKE speech..😉 *5. A Life Worth Living* In this speech he talks, as per usual, touching on many variety of in-depth subjects with regards to life. One that I still remember till this day is how he sees most atheists as those people suffering from unrequited love. They are so passionate about the theories of God not existing, its like they were disappointed they don't feel any love for God, and yet all the same obsessive with any subjects about god in general. It's a rather point-on and somewhat beautiful analogy I must say myself...🙂 But in all honesty, I humbly think that any random lectures from Hamza Yusuf are precious rare pearls of knowledge that I'm sure will benefit anyone who tries to listen to his speech with an open heart. This guy has many profound outlook and views and wisdom on life. Once you listen to his speech, you can easily tell this guy reads hella lot of books ranging from world history to language history to philosophy to medical sciences to astronomy and etc. Because he will be quoting things from here and there like eating breakfast cereals. Just try any one of his talks. I'm sure at least one thing he points across may hit straight home -- with you. 😉 Peace~💖
Zaty Izaty
Zaty Izaty - 2 months ago
thanks for ur suggestion :)
azhar kamarudin
azhar kamarudin - 2 months ago
thats why org islam modern xle move on. senang2 je nak ckp saintis last2 menidakkan tuhan. kalau diorang pening je pastu give up and ckp tu kuasa tuhan. mmg teknologi modern xde breaktru. dah la bangang pastu nk ckp saintis bodoh... hmmm apsal la youtube recommend bnda bodoh cmni kt ak.
azhar kamarudin
azhar kamarudin - 2 months ago
@Rany Ith i dont know if you being sarcastic. knape pulak US atau kapir tu nak kene kisah pasal dunia, masalah plastic dan masalah suhu dunia? sedangkan org2 cm ko dok melancap je tak kesudah takde hasil hidop kat dunia. dah la tak buat ap2 pastu nak memekak pula konon2 tahu semua rahsia NASA kah3x keh3x
azhar kamarudin
azhar kamarudin - 2 months ago
the world is to complicated untuk satu2 badan dunia tak kira saintis atau UN untuk tidak menjadi neutral dalam memilih satu2 idiology,agama atau fahaman untuk diagung2 kan. hindu, christian, jew dan islam bnyk mengeluarkan hujah yg mengatakan agama diorang ada tulis tentang sains of the unknown nih. bahkan bnyak je saintis christian. ada diorang claim agama diorang perfect. sedangkan mmg tak disangkal usaha2 saintis diorang bnyk memberi kebaikan. tapi tulah org2 islam zaman sekarang senang jer ckp KAPIR itu KApir nih. Ak benci gila dngn org islam sekarang. tapi ak tak benci agama aku. org2 sekarang ni mengotorkan agama je bnyk. senang2 mengeluarkan hujah bodoh yg dia kaji 1-2 hari untuk ckp org tu bodoh org ni bodoh.
Rany Ith
Rany Ith - 2 months ago
Alo Nasa hanya abiskan duit tax rakyat US.. Kehkehkeh, masalah plastik dan suhu dunia naik Nasa tak bole selesaikan, kekeke, Nasa director pernah janji Moon Base by 1999..kehkehkeh, Nasa tangkap gmbr lubang Itam tapi Masalah teori pembentukan planet Merkuri belum selesai,, kehkehkeh.. SAINS bodo.. Kekeke..
be like a sunflower
be like a sunflower - 2 months ago
Ade je scientist yang nampak ketulusan (truthfulness) of agama Islam bila kaji universe. For example, try to look up this french astrophysicist named Bruno Guiderdoni. By the way, astrophysics is like, the highest level of science there is, out there. It can't get any higher than that. But even this guy came to admit that there is too much fine-tuned *order* out there in the universe for it all to be just a mere coincidence...
Rafik Reseize
Rafik Reseize - 2 months ago
“Langit yang tujuh, bumi dan semua yang ada di dalamnya bertasbih kepada Allah. dan tak ada suatupun melainkan bertasbih dengan memuji-Nya, tetapi kamu sekalian tidak mengerti tasbih mereka. Sesungguhnya Dia adalah Maha Penyantun lagi Maha Pengampun,” (QS. Al Isra’: 44).
StaryKaw Co
StaryKaw Co - 2 months ago
Saya suka suka auni ceramah
LIM KIN SOON
LIM KIN SOON - 2 months ago
I nak tahu siapa yang mencipta Allah?
Allah datang dari mana? Big bang ke atau dia keluar dari lubang hitam?
Rany Ith
Rany Ith - 2 months ago
Yur question should be God or no god.. Itu saja..cuz of u look at the universe some1 or something is govern the whole thing by force n authority.. . Kekeke
Rany Ith
Rany Ith - 2 months ago
Senang saja, if there too many gods or god make other gods in the whole universe, we will have universe star wars every year.. Kekeke
Abu Khadijah
Abu Khadijah - 2 months ago
ruvideos.org/f7qS7LX_GQ0-video.html
Alex Pro
Alex Pro - 2 months ago
Ni sekadar apa yang aku dengar dalam satu ceramah and tambah skit pengetahuan drpd satu lama web islam yng boleh dipercayai,kalau awak tak paham jgk saya doakan ada orng yng lebih paham drpd saya datang and jawab soalan awak
Alex Pro
Alex Pro - 2 months ago
Oh dah untuk jawab soalan siapa yng kluar dlu black hole atau Allah,ambik contoh ni. ada seorang lelaki bawak kotak kosong bertutup ke tngh2 bandar,lalu dia mengumpulkan beberapa orng pastu dia tanya,ada peluang tak dalam kotak ini berisi sesuatu? Orang cakap ada tapi bila bukak,takde isi.Sama mcm soalan awak, kalau nk ada isi dalam kotak tu,lelaki tu mesti la letak sesuatu dalam kotak tu baru la ada sesuatu. Maksudnya,Allah yng cipta black hole tu baru la black hole tu wujud
Ammar Azman
Ammar Azman - 2 months ago
Hubble tak tengok gelombang cahaya. Dia cuma nampak bintang yang dulunya biru, jadi merah. Ini adalah disebabkan pergerakan bintang yang menjauhi daripada bumi. Pergerakan bintang tersebut memberi kesan kepada cahaya iaitu pemanjangan disebabkan pergerakan atau nama saintifiknya, Doppler Effect. Efek ni dapat dilihat dalam hidup sehari-hari bila kita dengar siren ambulan yang lalu disebelah kita (siren juga sejenis gelombang, iaitu gelombang bunyi).

And first of all, kena la tau apa itu Black Hole. Macamana black hole terjadi. Asal usul b.h dari bintang mati. Singularity. Curve dimension of universe. Tak mau la pandai memandai. Bucaileism nampak terlalu teruk dekat sini, dengan niat hanya untuk menyama tara kan segala penemuan Sains dengan Islam. Bercakap biar orang yang ahli. Islam kan mengajar perkara ni.
Ammar Azman
Ammar Azman - 2 months ago
@Baba Bell adakah dengan menukarnya kepada prinsip atau law akan mengubah kenyataan yang Boyles Law itu salah? Boyles Law juga telah dibuktikan melalui eksperimen. Eksp mudah cuba awak tiup belon. Law ini mengatakan tekanan berkadar songsang dengan isipadu. Bila awak tiup belon, isipadu didalam belon bertambah, tetapi tekanannya akan berkurang. Maka bila tekanan kurang dikenakan kepada belon, ia boleh mengembang. Banyak lagi benda boleh dibuktikan dengan benda ni. Cuma ni contoh mudah.
Ammar Azman
Ammar Azman - 2 months ago
@Baba Bell Pada 10 April 2019, jam 9 malam, dunia telah diumumkan dengan penemuan black hole dimana ia adalah gambar pertama, ya pertama sekali gambar black hole terlihat dengan mata manusia. selama ini yang kita tengok itu adalah gambaran, bukan gambar sebenar. ya ini adalah eksperimen, atau kita boleh panggil projek mega dalam mencari objek black hole ini di angkasa lepas. penemuan ini, telah membuktikan Teori General Relativiti yang dikemukan oleh Einstein, 100 tahun lepas telah memenuhi penemuan ini, dari aspek masa cahaya sampai ke bumi, aspek general relativiti, aspek kesan Doppler dll. maka teori einsteim yang sudah beratus tahun tersebut telah dibuktikan. Hebat bukan? Saya tidak tahu ahli fizik mahu menukarnya kepada Einstein Law atau Einstein Principle atau tidak, terserah. Tetapi apa yang lebih penting teori itu menujukkan Teori yang selama kita faham hanyalah "teori" (anggapan) itu salah, kerana telah dibuktikan!
Baba Bell
Baba Bell - 2 months ago
Ammar Azman then how bout boyle law ?why tak boyle teori ?archimedes principle .why x archimedes teori ..
Baba Bell
Baba Bell - 2 months ago
Ammar Azman so eksperiment tu dijalankn di black hole ?
Ammar Azman
Ammar Azman - 2 months ago
@Baba Bell Teori dan hipotesis lain. Teori adalah hipotesis yang telah melalui eksperimen dan telah dibuktikan melalui matematik. Eksperimen yang dilakukan telah mendapat hipotesis yang positif, dan telah berulang kali dilakukan, ternyata yang terhasil juga positif. Dalam menguatkan teori ini, ia juga telah dibuktikan dengan persamaan dalam matematik yang juga telah memenuhi persamaan yang telah dilakukan saintis lain, dengan kata lain persamaan itu adalah bahasa kepada fenomena tersebut. Saudara perlu tahu apa yang sebenarnya dimaksudkan dengan teori, dan tak sewenang wenangnya menyamakan ia dengan hipotesis.
Mohd Ikmal Redza Zolkopli
Mohd Ikmal Redza Zolkopli - 2 months ago
Mohon ustaz Auni kupas topik berkenaan "remote viewing" oleh Ingo Swann. Adakah ia betul-betul kebolehan tubuh badan manusia ataupun ada bantuan dari pihak makhluk halus?
Ini saya sertakan ayat dari Wiki, "In early occult and spiritualist literature, remote viewing was known as telesthesia and travelling clairvoyance. Rosemary Guiley described it as "seeing remote or hidden objects clairvoyantly with the inner eye, or in alleged out-of-body travel."
Mohd Ikmal Redza Zolkopli
Mohd Ikmal Redza Zolkopli - 2 months ago
@Ishaq Hakim terima kaseh tuan. Ya saya pernah dengar perihal perang tu, tak terfikir pula ada juga diaplikasikan pada zaman tersebut. Terima kaseh kerana memperingatkan saya. Cuma yang menghairankan, bagaimanakah latihan ini dilakukan, sedangkan kebolehan telepati bagi orang biasa-biasa pun walaupun boleh berlaku, tetapi tidaklah sampai boleh mengawalnya.
Ishaq Hakim
Ishaq Hakim - 2 months ago
Menarik. Terdapat dalam catatan sirah, selepas kewafatan Rasul, pernah ketika Khalifah Umar Alkhattab sedang menyampaikan khutbah jumaat, tiba-tiba beliau menyeru "Awas, musuh dari arah belakang kamu!" hingga menghairankan jemaah yang hadir. Selepas solat, beliau terangkan bahawa ketika berkhutbah itu beliau diperlihatkan keadaan tentera islam yang ketika itu sedang dihantar untuk berperang di suatu wilayah yg jauh. The best part? Rombongan tentera islam yang pulang ke madinah melaporkan: "Kami nyaris dikalahkan oleh musuh yang cuba mengepung dari belakang tanpa kami sedari. Tetapi kami terselamat kerana pasukan tentera islam mendengar suara khalifah yang memberi amaran. Ini sesuatu yang luar biasa, kerana kami tahu Amirul Mukminin sedang berada di madinah ketika itu." Rasulullah sendiri ketika hidupnya, setelah pulang dari isra' dan mi'raj ada disoal oleh golongan kafir mengenai struktur masjidil Aqsa untuk menguji kebenaran dakwaan Baginda. Sedangkan Baginda tidak memfokuskan kepada struktur binaan kerana lebih tertumpu kepada event yg berlaku ketika itu. Maka Allah perlihatkan kepada Baginda setiap sudut binaan masjidil Aqsa hingga Baginda dapat menerangkan secara detail rupa bentuk struktur yang ditanya. These are two instances of true remote viewing, or perhaps could be called real-time remote viewing. Menurut pandangan saya, ianya termasuk dalam extended sensory perception, satu kebolehan yang boleh dicapai oleh manusia. Made possible by gift or by training. والله أعلم
Zethh
Zethh - 2 months ago
"Teori big bang bangang tu"
Suke dgr ustaz auni bg ceramah. Ilmu sangat mendalam. Kalaulah ustaz ni yg ajar fizik time spm aku,mesti dpt A1.
mr neo
mr neo - 15 days ago
@Solihin Nazir kaji al quran x salah, tp mesti bersandarkan pd disiplin ilmu...
Solihin Nazir
Solihin Nazir - 15 days ago
@mr neo banyak ilmu dari Alquran,math ke science ke...so,ustaz ni kaji AlQuran.
mr neo
mr neo - Month ago
@Aiman Azmi ustaz auni ni takde basic sains, teori yg die bgtau tu banyak yg salah...sumber yg die ambik tu tak kuat....banyak ahli sains, prof2 n doktor2 kt malaysia ni tak setuju dgn die ni....klau ilmu agama die, takde masalah...
Aiman Azmi
Aiman Azmi - Month ago
@mr neo ape maksud kau?
Faqrul Hakim Hidzir
Faqrul Hakim Hidzir - Month ago
@mr neo aku rasa dia sarkastik je tu..
Farrel Yt
Farrel Yt - 2 months ago
Salam dari Indonesia 😀 semoga Ustadz sehat selalu😁
gorrilawarfare09
gorrilawarfare09 - 2 months ago
memang blackhole wujud pun, bukannya teori
screamao
screamao - 2 months ago
so apa kepentingannya tau benda ni?
デドプルリユウ
デドプルリユウ - 2 months ago
Terbaik sangat2 ustaz,, 💪🏻💪🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Wan Chickan
Wan Chickan - 2 months ago
Alhamdulillah ustazz. Byk ilmu dpt dri ceramah ni
Next videos